dinsdag 28 februari 2012

Wat bloeit er in de tuin vandaag? dl.9

Er bloeien steeds meer krokussen in de tuin.  Vandaag de paarse krokus op herhaling, ze staan nu zo mooi open.maandag 27 februari 2012

de tas is klaar

Dit zijn de borduurtjes geworden: little crinolines van DBS.

En zo ziet de tas eruit, zelfs met binnenzakjes, magneetsluiting en een rits!zondag 26 februari 2012

nog een nieuwe tas

Bij het opruimen kwam ik nog een stapeltje stalenboekjes van leer tegen, een mooie soepele kwaliteit die vast wel te naaien is op mijn Bernina.  Eerst maar eens de boekjes uit elkaar gehaald om te kijken wat er bruikbaar was.

Dat viel niet tegen, ik had genoeg om een licht gekleurde en een donkere tas te maken.   Ik heb weer het tassensjabloon van Clover gebruikt ( gekocht bij VHZ in Eindhoven). Dat werkt wel zo makkelijk!  Dit keer heb ik het 'portfolio plus' model gebruikt.

De ondergrondstof had ik precies op maat geknipt, nog een laag scheurvlies eronder om gemakkelijker te kunnen naaien.... en een mooie vlakverdeling maken van de leerstalen.

Voor en achterkant van de tas zijn bijna klaar maar ik wil er ook nog wat op borduren. Een paar patronen uitgezocht die me wel aanstaan en eerst op wat proefstukken uitproberen.

Dit patroon is heel mooi en borduurt ook goed uit maar is net iets te groot voor op de tas. (het is trouwens een patroon van DBS, Indiancircle )
Dit patroon ( Savannas birds van DBS ) borduurt op leer niet zo mooi, de zigzaglijn trekt teveel in het leer. Jammer want verder is het een mooi patroon maar duidelijk beter geschikt om op stof te borduren.

Gelukkig heb ik nog meer borduurdesigns uitgekozen en het derde patroon is raak!


Morgen zal ik laten zien wat er uiteindelijk op de tas geborduurd is....

zaterdag 25 februari 2012

Borduuravond

Om de paar weken komen we met een groepje bij elkaar met onze borduurmachines. Dit keer gingen we badge twill uitproberen. 

Ik had mijn kleine machientje meegenomen, veel gemakkelijker dan met mijn brother 3000 lopen zeulen...

oeps, ik moet de draadjes er nog afknippen...

vrijdag 24 februari 2012

fabricpaper

Ik kwam nog twee stukken fabricpaper tegen die klaar liggen om verwerkt te worden. Het oorspronkelijke idee was om er een tas van te maken maar nu kreeg ik de tip om ze als tweeluik op te hangen...dat heeft ook wel wat!

Zo zag het fabricpaper eruit na de bewerking met verf:

Bij deze versie van het fabricpaper heb ik behalve papier er ook andere materialen opgeplakt zoals bubbeltjesplastic, netje van uien en allerlei breigarens.

Na het bewerken met verf en stempels heb ik er nog wat metallic garens enzo los opgelegd. Daarna zwarte tule erop gespeld, tussenvulling eronder gelegd en op de machine doorgestikt.

maandag 20 februari 2012

Carnaval 2012

Echte carnavalsvierders zijn wij  niet maar de optocht is ieder jaar weer leuk!Zij hebben zelfs een eigen site! i-dolls


zondag 19 februari 2012

fabricpaper

Christina en Aart wilden graag weten hoe ik mijn fabricpaper maak. Misschien vinden meer mensen het interessant?

Voor mijn fabricpaper heb je ondergrondstof nodig, lijm en papier ..

De lijm kan iedere waterverdunbare transparant opdrogende lijm zijn. Ik gebruik verdunde boekbinderslijm (die had ik toevallig nog staan) maar houtlijm werkt ook goed.  Kruidvat en Hema verkopen ook een witte hobbylijm die transparant opdroogt, die werkt ook heel goed. Gelmedium (te koop bij een winkel met kunstenaarsbenodigheden) werkt ook heel goed maar is veel duurder....  De lijm verdun je met water, ongeveer 1 op 1 ... even uitproberen wat je makkelijk vindt werken en wat nog wel plakt ;-)

Papier:  oude kranten, muziekpapier, oude woordenboeken enz.  verder tissuepapier, bv de bovenste laag van servetten.  Tijdschriftpapier werkt meestal niet zo goed, zeker de glossy bladen zijn te dik en plakken niet lekker.  Goedkoper, dun papier werkt nog het fijnste. 

Ik begin met een lap stof, materiaal maakt niets uit zolang het maar geen rekbare stof is.  Ik vind het fijn om een lichte, neutrale kleur stof te gebruiken.  De fabricpaper die ik nu aan het maken ben zit op een ondergrond van oude katoenen gordijnstof....

Ik leg de stof op een laag bakpapier zodat het niet vastplakt.  

een hele verzameling papier en servetten
 Wat verdunde lijm direct op de stof, daarop het papier en dan nog een laagje lijm erop.


Zo bewerk je de hele lap stof.  Laat nu alles goed drogen, toch zeker wel twee dagen. Ik strijk daarna het fabricpaper nog een keer, wel tussen twee lagen bakpapier! Daarna komt het leukste gedeelte, het bewerken met verf.  Vooral tussen de lagen verf gedeeltes weer schoonpoetsen zodat de ondergrond er doorheen komt. De dieptewerking die dan ontstaat maakt het juist interessant!

Dit zijn voorbeelden van fabricpaper die ik met verf bewerkt heb en daarna nog met stempels. Als ik met verf aan de gang ga zal ik daar ook weer een kort foto-verslag van maken.

maandag 13 februari 2012

zondag 12 februari 2012

fabricpaper kaart

Ik heb een ondergrond van beschilderde fabricpaper gebruikt voor een verjaardagskaart met een image-transfer afbeelding van de jarige.

Om de afbeelding met gelmedium op de kaart te kunnen krijgen heb ik eerst een foto bewerkt...

Deze foto heb ik gebruikt, zoals je wel kunt zien moet er nog wat mee gebeuren om hem geschikt te maken.

Dit is al beter.... uitgeknipt uit de omgeving...

Daarna in een fotobewerkingsprogramma een 'photocopy' filter gebruikt.


Een aantal keren op een transparant geprint.

En daarna met gelmedium op de ondergrond overgebracht. 

zaterdag 11 februari 2012

Sneeuwverven

Mijn tweede portie sneeuwverf staat klaar om uit te spoelen. En de eerste portie is gewassen en gestreken.


De kleuren zijn mooi helder geworden!

vrijdag 10 februari 2012

fabricpaper

Voor een hele leuke opdracht ben ik ondergronden van fabricpaper aan het maken, ik heb zeker 6 van deze lappen nodig.... het eerste begin is er.