vrijdag 16 november 2012

de KunstClub

Bij de KunstClub lopen weer een aantal leuke dingen. Via de mailinglist kreeg ik deze uitnodiging:

 
Zoals bekend zijn we momenteel in deKunstClub.nl erg bezig met keramiek. Eén van de (vele) technieken die we (kunnen) gebruiken, is het Raku-stoken.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Raku (summiere introductie)
http://en.wikipedia.org/wiki/Raku_ware (zeer uitgebreide beschrijving)
Clipboard01(foto ontleend aan de Wikipedia)
Sinds kort hebben we voor Raku-werk een reguliere (gasgestookte) Raku-oven in huis. Om deze in te wijden, organiseren we een Raku-evenement ....
Wij vragen iedereen die aan dit evenement mee wil doen, om een Raku-werk te maken. In deKunstClub.nl hebben we geschikte klei hiervoor, gereedschap, glazuren en – uiteraard – DE oven.
In die oven zullen we dan op een zondagmiddag alle gemaakte werkstukken in één serie achter elkaar bakken. Dat is een spectaculaire bezigheid. Het met glazuur bestreken werkstuk wordt in grofweg één uur op 1000 graden Celsius gebracht. Is die temperatuur bereikt en de glazuur gesmolten, dan wordt het werk oranjegloeiend met een lange tang uit de oven gehaald. Het begint aan de lucht snel af te koelen. De glazuur stolt en begint vrijwel onmiddellijk te craqueleren. Je hoort het getinkel van het brekende glas. Na korte tijd wordt nu het werk op een hoopje zaagsel of een stapel in repen gescheurde kranten gelegd. Dit materiaal vliegt direct in brand. Snel wordt er een omgekeerd groot blik overheen gezet. Dat sluit de lucht af en het vuur kan alleen nog smeulen. Daarbij ontstaat in het blik een hoop roet, die door de craquelé in het aardewerk dringt en daar de karakteristieke zwarte lijnen veroorzaakt. Na enige tijd wordt het werk van onder het blik weggehaald en verder afgekoeld. Daarna kan het schoon worden geschrobd.
Een actieve vorm van kunst maken, met veel sensatie en vaak totaal onvoorspelbare maar meestal bijzonder mooie resultaten.
Het gemaakte werk van dit Raku-evenement wordt korte tijd in deKunstClub.nl geëxposeerd en gaat daarna naar de makers.
Wil je meedoen? Van harte welkom! Alex geeft je graag de technische info die je nodig hebt om een geschikt werk te maken. Zoals gezegd, er is klei en gereedschap beschikbaar. Na drogen wordt het werk door Alex biscuit gebakken, waarna je het kunt komen glazuren. Bruikbare glazuren zijn eveneens beschikbaar. Zodra er genoeg werken zijn, kan het stook-evenement plaats vinden! Dat gaat een spannende zondagmiddag worden!
Nogmaals, wil je meedoen? Meld je dan aan bij Alex ....
Tijdens deze periode loopt in de hoofdruimte van deKunstClub.nl de expositie “Keramiek van hier en nu” waarover je in een eerdere update al geïnformeerd bent. De ruimte zelf is ingericht als werkende keramiek studio/werkplaats.

Als je in de omgeving van Eindhoven woont is het heel leuk om ook eens bij de KunstClub te komen kijken, meestal zijn er wel kunstenaars bezig en anders is er altijd wat werk te bewonderen.  Ik ben vandaag in ieder geval lekker bezig geweest met keramiek, maar daar lees je morgen meer over...

Geen opmerkingen: